sâmbătă, 27 ianuarie 2018

”Opere”, de Tacitus

Sunt scrise in jurul anului 100, cand la Roma era imparat Traian! Din pacate nu vorbeste si despre campania acestuia in Dacia, dar gasiti o gramada de informatii despre alte evenimente importante ale timpului, care au ajuns la noi doar prin intermediul acestor carti.

Sunt trei volume, primul cuprinde ”Dialogul despre oratori”, viata lui Agricola si opera despre Germania, celelalte doua sunt Istorii si Anale (descriu perioada de la Tiberius la Anul celor patru imparati - 69). Opera lui era mult-mult mai vasta dar, din pacate, o mare parte din ea s-a pierdut... Oricum, se pare ca e un miracol si faptul ca au ajuns pana la noi o mare parte din fragmentele care inca exista!

Cam aiurea ca editorul a ales sa inceapa cu partea cea mai plicitisitoare :-D, aceea despre oratori. Va propus sa sariti direct la viata lui Agricola - aceasta fiind si cea mai interesanta parte pentru ca informatiile le are in mod direct, faimosul general roman fiind chiar socrul lui Tacitus! Veti vedea, astfel, descrierea campaniei din Britania la prima mana ;-) Chiar se ghiceste usor ca prezentarea porneste de la cineva care a fost acolo, prin modul detaliat in care este descrisa tactica aplicata de romani in batalii sau atmosfera din tabara. Foarte interesant, in acest sens, si modul in care deduci cum era viata sub un imparat precum Domitian: Agricola isi face intrarea in Roma pe sest, noaptea, dupa campania sa incununata cu succes, pentru a nu starni gelozia imparatului!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu