miercuri, 24 ianuarie 2018

”Fulger in plina vara”, de P. G. Wodehouse

Super haiosul Wodehouse are doua serii majore de carti traduse la noi, cea din jurul valetului Jeeves si cea in care evenimentele se petrec la Castelul Blandings. Volumul acesta face parte din a doua.

Castelul Blandings seamana cu un spital de nebuni :-D, dat fiind atat obsesiile personajelor din el cat si modul cum se comporta si relatiile dintre ele. Lordul castelului nu vede si nu aude nimic in afara de pasiunea lui pentru porci si, mai ales, pentru scroafa lui supermedaliata, Imparateasa! Fratele sau abia asteapta sa isi termine de scris memoriile, o carte care, odata publicata, va ameninta reputatia multor persoane din ”lumea buna”, dat fiind ca autorul a povestit cu lux de amanunte ”afaceri” pe care multi le-ar fi dorit uitate - cum ar fi aceea in care bogatul si respectabilul lor vecin a furat in tinerete proteza dentara a unui important personaj si a incercat sa o amaneteze! Dura sora a lordului este temuta de toata lumea pentru modul in care se comporta si mai ales de generatia tanara a familiei. Acestia din urma sunt implicati in tot felul de incurcaturi sentimentale si gelozii fara sens si tot asa.

Lucrurile si asa date peste cap la castel se rostogolesc si mai tare pe campii atunci cand purcica lordului este furata pentru ca nepotul sau sa poata scoate niste bani de la el, vecinul angajeaza un detectiv care sa fure manuscrisul memoriilor iar acelasi detectiv este angajat si de lord sa gaseasca scroafa. Mai apare si o dansatoare care minte ca e o bogata mostenitoare din SUA iar fostul secretar al lordului, acuzat de acesta ca a incercat sa-l omoare aruncandu-i ghivece in cap, revine si el, spre spaima fostului patron!

Adaugati la cele de mai sus si un umor englezesc de cea mai buna calitate ;-)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu