duminică, 28 ianuarie 2018

”Henric al VII-lea”, de Caroline Rogers

Devenit rege al Angliei in urma bataliei de la Bosworth (22 august 1485), cand l-a invins pe Richard al III-lea - stiti voi, regele care cerea un cal si era foarte generos pentru cine i-ar aduce unul ;-) - Henric al VII-lea impune pe tron dinastia Tudor.

Sunt mult mai faimosi urmasii lui, Henric al VIII-lea - cel cu multe neveste si cu problema cu biserica catolica - si Elisabeta I, dar si domnia lui constituie un moment foarte important din dezvoltarea Angliei. Tineti cont ca venea dupa o lunga perioada zbuciumata - Rzboiul celor doua roze - reusind nu numai sa calmeze lucrurile in tara dar si sa aduca Angliei o economie de invidiat. De altfel, a fost poreclit de istorici ”cel mai bun om de afaceri de pe tronul Angliei”.

Domneste exact in timpul perioadei marilor descoperiri geografice, asa ca este interesat si investeste si el in ele, privindu-le mai ales din punctul de vedere al oportunitatilor de comert. In acelasi timp, reuseste sa isi supuna nobilimea datorita unui sistem dur de garantii financiare.

In carte se insista mai mult pe drumul sau spre tron, politica lui economica si financiara, relationarea cu nobilii si partea de diplomatie intr-un context extern foarte complicat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu