joi, 25 ianuarie 2018

”Colierul reginei”, de Alexandre Dumas

Romanul este construit in jurul unor evenimente absolut reale, desi par trase de par la prima vedere :-D

Zvonurile rautacioase spuneau ca regina Frantei a primit de la un cardinal un extrem de pretios colier cu diamante ca pret al faptului ca i-a devenit amanta. Regele il aresteaza pe acesta si scandalul izbucneste in public atunci cand printul bisericii este judecat de Parlamentul din Paris.

In saracia care va duce la izbucnirea in cativa ani a Revolutiei Franceze de la 1789, noua acuzatie nu face decat sa creasca ura populatiei fata de Maria Antoaneta. Ironic este faptul ca ea chiar il impiedicase pe rege sa ii cumpere colierul respectiv nu cu mult timp in urma, motivand ca ar fi un gest prea extravagant si, mai bine, investeste respectivii bani in flota decat sa-i arunce pe bijuterii.

Procesul face lumina in afacere, scotand la iveala detalii incredibile: toata afacerea fusese pusa la cale de o contesa din fosta familie domnitoare (de Valois), care falsificase scrisori de dragoste catre cardinal ca si cum ar fi venit din partea reginei si apelase la o prostituata care semana cu Maria Antoaneta pentru a-i organiza acestuia o intalnire cu ”regina” in gradinile de la Versailles! Convins ca este chiar regina si ca ea ii cere colierul, cardinalul de Rohan il cumpara si il da contesei. Escroaca scoate diamantele si le vinde, insa este prinsa de justitie.

E, va dati seama ce bine i-au venit la mana lui Alexandre Dumas aceste evenimente ;-) pentru a construi povestea.

Asadar, veti intra prin intermediul cartii in atmosfera sfarsitului de Vechi Regim din Franta, cu aristocratia traindu-se ultimele clipe, cu escroci celebri, precum Cagliostro sau Mesmer, cu intrigi de palat si iubiri care se pot impleti usor cu politica :-D si cu personaje care au ramas celebre in istoria universala!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu