sâmbătă, 27 ianuarie 2018

”Testamentul unui excentric”, de Jules Verne

Intriga cartii este doar un pretext pentru a fi prezentata SUA la sfarsitul secolului al XIX-lea (cartea a fost publicata in 1899).

Jules Verne a mizat pe captul ca pentru pentru cititorii sai europeni, America era un loc destul de exotic si diferit, dat fiind ca acolo se punea accentul pe afaceri, pe descoperirile tehnice sau pe rolul presei si promovarea senzationalului de catre aceasta. Asa ca a insistat exact pe aceste aspecte in carte, precum si pe descrierea oraselor sau locurilor din afara lor, si ele cu o organizare diferita fata de cea europeana. Pentru noi, la peste 100 de ani dupa ;-), este si mai interesant sa vezi cum aratau atunci Statele, asa ca poti privi cartea ca pe un documentar romantat.

Un membru de frunte al Clubului Excentricilor moare. Isi lasa prin testament imensa avere celui care va castiga ”Jocul gastei”. Este vorba de ceva asemanator cu Monopoly, in care pionii se misca pe tabla de joc in functie de numarul rezultat din aruncarea unor zaruri. Cu o mentiune: tabla de joc era chiar SUA, al carei teritoriu fusese impartit in 63 de patratele. :-D

Participantii la joc, alesi la intamplare in Chicago, erau: un artist mereu vesel; un boxeur și antrenorul lui; doi soți zgârciți; un ziarist; o tânără vânzătoare împreună cu timida ei prietenă și un fost căpitan de navă foarte nervos, însoțit de un fost matelot la fel de nervos și el :-). A, si mai e prevazut in testament încă un jucător misterios.

Cum in joc era o suma colosala, presa devine foarte interesanta de el si totul devine un spectacol urmarit cu sufletul la gura de public. So, cine va castiga? Vedeti in carte ;-)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu