miercuri, 24 ianuarie 2018

”Roscovanul”, de J. P. Donleavy

Una dintre cele mai controversate carti irlandeze atunci cand a aparut, adica la mijlocul anilor `50. A fost interzisa atat in Irlanda cat si in SUA pentru obscenitate! Na, ganditi-va ca atunci nu numai ca erau interzise prezervativele de la vanzare in Irlanda, dar si numai un apropou despre ele intr-o farmacie se lasa cu o reactie inspaimantata de rusine - foarte haios momentul cand personajele din carte vorbesc despre experientele lor in acest domeniu - iar eroul principal al romanului este un student care o duce dintr-o aventura erotica in alta - si e destul de descriptiv limbajul ;-)

Sebastian Dangerfield este student la drept la celebrul Trinity College din Dublin la sfarsitul anilor `40. Desi are un tata instarit, din cauza vietii dezordonate pe care o duce nu mai pupa nici un ban de la acesta si trebuie sa se descurce prin tot felul de expediente. In principal se imprumuta de la cine apuca, fara a mai si returna banii + duce la amanet tot ce prinde, inclusiv cam tot ce poate fi desfacut si carat din loc din camerele pe care le inchiriaza sau in care e primit.

Sebastian nu are timp de cursuri si are doar o idee vaga despre studiile juridice, fiind prea ocupat sa mearga cu prietenii din pub in pub si din petrecere in petrecere. Gasca acestuia are in ea figuri la fel de colorate ca si el, care traiesc viata ca si cum un meteorit este pe cale sa distruga Pamantul maine.

Sotia ia copilul si pleaca de acasa - una dintre ultimele picaturi fiind spargerea instalatiei de la baie si deversarea cu generozitate in camera a tot felul de lucruri care isi au locul in canalizare si nu pe covor...

In pofida faptului ca este un iresponsabil si in conflict major cu igiena, Sebastian are un farmec irezistibil care ii aduce cuceriri peste cuceriri. De fapt, in societatea inchisa si lipsita de perspective a acelor ani din Irlanda - credeti-ma, era o nebunie, o adevarat fuga din tara, se calculase ca 4 din 5 tineri luasera drumul emigratiei din cauza situatiei social-economice! - intalnirea cu cineva ca el constitutia pentru fete o evadare foarte atragatoare.

Foarte interesant modul in care e scrisa cartea, perspectiva redarii actiunii se poate schimba chiar si in acelasi paragraf de la un personaj la altul! O sa vedeti ca va fi putintel ametitor la inceput dar va veti obisnui ;-) si poate chiar veti aprecia stilul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu