duminică, 28 ianuarie 2018

”Statul spartan. Statul atenian”, de Xenofon

Este scrisa acum aproximativ 2.400 de ani!!!

Constituie una dintre principalele surse din care am aflat cum se traia in Sparta. Partea cu Atena nu se stie exact daca este scrisa de Xenofon.

Nascut la Atena, paradoxal, scriitorul este un entuziast al sistemului social spartan. O sa ramaneti destul de uimiti de legile redate de el si, poate, o sa vedeti in alta perspectiva aceasta civilizatie. Sa va dau cateva exemple: tinerii nu aveau voie decat la o haina pe an, aceeasi pentru orice anotimp, pentru a se cali! Nu aveau voie sa aiba incaltaminte, pentru a avea talpile groase si astfel sa fie buni razboinici. Toata lumea trebuia sa manance in public, la comun (era incurajat furtul de mancare, pentru a invata sa gandesti ca un razboinic, dar daca erai prins ti se putea aplica biciuirea, nu atat pentru ca ai furat ci pentru ca ai fost asa prost si ai fost prins!).

Dat fiind ca autorul a fost un general, unele dintre cele mai interesante capitole sunt cele care descriu organizarea militara spartana.

Cand trece la democratia din Atena, scriitorul se arata mahnit: sclavii nu se dau din fata ta atunci cand mergi, ba mai sunt la Atena si imbracati la fel ca oamenii liberi si nu stii cine este sclav si cine nu! :)) Se mai plange si de alte lucruri care acum va vor face sa zambiti :-D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu