joi, 25 ianuarie 2018

”Razboiul celor doua roze si regii casei de York”, de John Warren

Perfecta de citit pentru fanii Game of Thrones, vor gasi in ea descrisa o atmosfera care sigur ii va duce cu gandul la cartile si serialul lui George R. R. Martin ;-) Lupte pentru putere, atmosfera Evului Mediu necrutator, intrigi, tradari, batalii, rasturnari de situatie si, partea excelenta, chiar s-au si intamplat! :-D

Desfasurat in secolul al XV-lea, razboiul celor doua roze are ca principale parti implicate Casa de Lancaster (trandafirul rosu) si Casa de York (trandafirul alb). Sa va dau un spoiler :-), dintre cele doua a castigat dinastia Tudor :)) (care a si combinat cei doi trandafiri in emblema).

Evenimentele sunt descrise pe scurt, dar destul de explicit. Pe langa ele, autorul insista si pe modul in care era organizata atunci Anglia (mai ales pe rolul regelui), pe sistemul financiar si social al vremurilor respective sau pe relatiile internationale, pentru a va putea face o idee cuprinzatoare a mecanismelor care actionau.

Mi-a placut cum a aratat ca imaginea clasica pe care o aveam despre timpul respectiv, aceea a unei anarhii continue, nu este chiar cea mai reala si se datoreaza mai mult istoricilor Casei Tudor, care au dorit sa prezinte trecutul ca fiind o perioada nasoala total in comparatie cu prezentul luminos adus de noii regi pe care ii slujeau ;-)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu