joi, 25 ianuarie 2018

”Studii irlandeze”, de Codrut Constantinescu

Impresionant de bine cunoaste acest roman istoria irlandeza, se vede ca este pasionat de ea. Fie vorba intre noi, chiar are de ce sa fie entuziasmat, aceasta tara a trecut prin niste momente absolut incredibile.

Este foarte interesant si modul de prezentare al evenimentelor, stie ca se adreseaza romanilor si acestia nu cunosc mai nimic de istoria irlandeza, asa ca explica lucrurile foarte clar, nu se bazeaza pe faptul ca am avea deja nu stiu ce cunostinte in domeniu. In plus, legaturile pe care le face cu istoria noastra sunt si ele un element forte al cartii.

Sunt descrise mai ales evenimentele din ultimul secol si jumatate, respectiv inceputurile miscarii nationaliste irlandeze, cum a evoluat ea si a dus la rascoala din 1916, apoi la razboiul de independenta si separarea de facto de Marea Britanie. Urmeaza episodul trist al razboiului civil - da, obtin independenta dupa o lupta grea si pasul doi e sa isi dea in cap intre ei! - si trece apoi la prezentarea statului modern irlandez, cu accent pe integrarea acestuia in UE, unde a constituit una dintre cele de mai succes povesti de integrare, care a dus la un adevarat miracol economic pentru ei.

Trateaza in capitole separate si sistemul politic actual din Irlanda, situatia din Irlanda de Nord si problematica legata de Armata Republicana Irlandeza - cam ca orice in istoria Irlandei, e destul de controversata - si impactul scriitorilor irlandezi in cultura Europei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu