miercuri, 24 ianuarie 2018

”Rebeli. Rascoala irlandeza din 1916”, de Peter de Rosa

Unul dintre cele mai importante si incredibile momente ale istoriei irlandeze: aproximativ 1.000 de rebeli ocupa de Paste in 1916 importante cladiri din Dublin pentru a forta Imperiul Britanic sa acorde independenta Irlandei.

Pe continent este mijlocul primului razboi mondial, astfel ca Londra vede totul ca pe o tradare si un cutit infipt in spate, reactionand dur. Desi Dublin este al doilea oras ca marime al Imperiului, avand monumente arhitecturale unice, armata britanica foloseste artileria grea pentru a zdrobi rebeliunea, rezultand distrugeri care vor soca opinia publica - ganditi-va ca inca nu venise cel de-al doilea razboi mondial cu bombardamentele lui asupra oraselor. De altfel, o parte dintre rebeli chiar isi construisera planul mizand pe faptul ca englezii nu vor avea tupeu sa utilizeze armele grele, fiindu-le frica de potentialul impact negativ asupra alegatorilor.

Capii rascoalei nu mizeaza pe victorie ci pe a face un gest care sa scoata din amortire restul societatii insulei. Sperau ca restul tarii sa se rascoale si ea la auzul vestii ca se dau lupte in capitala sau, macar, ca dupa infrangerea lor sa se transforme in martiri ai cauzei independentei si sa atraga astfel mult mai multi concetateni spre ea. Tara nu i-a urmat, ba chiar i-a privit cu oroare, opinia publica acuzandu-i initial pentru distrugerile intamplate si pierderile de vieti. Totusi, cand britanicii invingatori au inceput sa ii execute si sa aresteze mii de irlandezi, opinia publica a basculat total de partea cauzei independentei si in cativa ani s-a pornit un razboi nemilos care va duce la aparitia Statului Liber al Irlandei.

Dat fiind ca totul se desfasoara in lumea anglo-saxona, o sa cam ramaneti blocati de unele intamplari:
- dimineata, aproximativ 30 de rebeli se urca inarmati in sudul Dublinului intr-un tramcar si obliga conductorul sa nu mai opreasca pana in Centru - unde mergeau la Rascoala :-) - amenintandu-l cu armele, insa ii platesc acestuia biletele :))
- intr-un parc central unde s-au intarit sapand transee, rebelii se lupta timp de o saptamana cu britanicii - acestia ii mitraliau cu spor dintr-un hotel de langa, care este si acum ;-) - faza tare e ca de doua ori pe zi se facea armistitiu pentru ca ingrijitorul parcului sa poata sa vina sa hraneasca gastele! :-D
- una dintre primele victime din cadrul fortelor de ordine a fost un politist care, dat fiind ca i-a vazut pe rebeli ca intra in parc si acolo isi facea rondul, s-a dus sa-i aresteze desi nu era inarmat iar acestia erau aproximativ o suta si dotati cu pusti. Rezultanta a fost ca l-au ucis imediat, insa nu avea ce face, asta ii era jobul... Avea 26 de ani si doi copii!

Foarte bine scrisa, pleaca de la premisa ca cititorul nu cunoaste istoria irlandeza prea mult, asa ca nu veti avea dificultati in a urmari evenimentele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu