joi, 12 mai 2016

"Ludovic Napoleon cel Mare", de Philippe Seguin

Trecand peste faptul ca Philippe Seguin cade in cealalta extrema decat perceptia obisnuita, vazandu-l pe Napoleon Bonaparte ca fiind mai mic in comparatie cu Napoleon al III-lea, nepotul sau, aceasta carte este foarte util de citit pentru ca aduce in prim plan un personaj caruia i s-a cam facut o nedreptate privind rolul sau in istorie.

Napoleon al III-lea nu a fost un general genial precum unchiul sau, nici nu a avut succesele de pe alte planuri pe care le-a avut faimosul lui predecesor, insa timp de mai mult de 20 de ani a fost conducatorul Frantei si vocea cea mai importanta a Occidentului. In plus, timpul in care a fost la putere coincide cu o epoca extrem de fasta pentru Franta, de la expansiunea imperiului in colonii si pana la cresterea economica si revolutia industrial-capitalista sau perioada cu unii dintre cei mai mari scriitori si oameni de cultura francezi.

In plus, cel putin pentru Romania, Napoleon al III-lea a fost mult mai important decat Napoleon I, si daca luam influenta decisiva a acestuia in ajutorul Unirii si nu numai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu