marți, 17 mai 2016

"Memorii", de Constantin Argetoianu

Cele mai directe memorii pe care le-am citit pana acum, cel putin ca limbaj ;-)

Argetoianu, unul dintre marii oameni politici ai perioadei interbelice, face un tablou foarte sincer a lumii politice din acea perioada, dand la o parte miturile care s-au construit intre timp in jurul imaginii unor oameni politici ca Titu Maiorescu, Ionel Bratianu, Marghiloman, Carp, Take Ionescu si altii.

Prima parte a memoriilor o are dedicate copilariei si adolescentei sale, petrecute in anii 1880 la mosia familiei, la Craiova si in Bucuresti. Este foarte tare sa cunosti prin ceea ce poveste lumea de atunci, chit ca este vorba doar de cea a high-life-ului, facand parte dintr-o familie veche de boieri. Este o lume extrem de colorata si ciudata pentru noi, desi au trecut de la ea doar 130 de ani.

In partea a doua a memoriilor prezentarea se muta pe perioada de la al doilea razboi balcanic - un  prilej foarte bun de a afla mai multe despre participarea Romaniei la el, pentru ca in manuale se cam trece cumva rapidulet peste - la inceputul primului razboi mondial. Daca ai citit despre perioada respectiva dar nu ai apucat sa ajungi si la aceste scrieri ale lui Argetoianu vei avea o supriza foarte placuta, deoarece sigur te va suprinde cu un element pe care nu il stiai - de exemplu, eu nu stiam ca inca inainte de razboi Ionel Bratianu pusese pe tapet chestiunea agrara si a votului necenzitar, la noi la orele de istorie ramaneai cu impresia ca aceste chestiuni au venit pe fondul presiunii primului razboi mondial si al sacrificiilor facute in el de tarani si a evenimentelor legate de instaurarea comunismului in Rusia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu