luni, 9 mai 2016

"Cele trei dictaturi", de Alex Mihai Stoenescu

Partea a treia a seriei "Istoria loviturilor de stat in Romania" se concentreaza pe perioada interbelica, cel de-al doilea razboi mondial si venirea comunistilor la putere.

Evenimentele prezentate sunt berechet: venirea pe tron a lui Carol al II-lea in 1930, dupa ce fusese subiectul a multe scandaluri, renuntase categoric la tronul pe care se afla deja Mihai I, chiar daca acesta era doar un copil sub regenta; lovitura de stat din 1938, data de acelasi Carol al II-lea, dupa ce clasa politica incepuse sa se departeze din ce in ce mai mult de populatie si sa fie privita din ce in ce mai prost de aceasta; ajungerea la putere a legionarilor si a lui Antonescu; rebeliunea legionara; cam ce a insemnat partidul comunist cu aderat in Romania interbelica si a razboiului mondial; al doilea razboi mondial si confiscarea puterii de catre comunisti, inclusiv cu declararea republicii.

Toate aceste momente sunt si acum extrem de controversate in istoria noastra si inca ne influenteaza profund. De aceea mi se pare foarte important sa fie analizate si data la o parte latura de mit care s-a creat in jurul lor, ceea ce incearca sa faca Alex Mihai Stoenescu.

Recunosc, desi citisem ceva despre perioada, am avut suprize placute, de a gasi informatii noi sau macar perspective noi si realiste de a interpreta unele evenimente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu