joi, 5 mai 2016

"Rudolf Hess la Spandau", de Eugene K. Bird

Rudolf Hess este fostul adjunct si mostenitor prezumtiv al lui Hitler. Nu este atat de cunoscut publicului larg deoarece a iesit din lumina istoriei destul de devreme in cel de-al doilea razboi mondial, in 1941, cand a plecat de capul lui intr-un avion in Marea Britanie pentru a negocia o pace separata cu aceasta. A fost arestat imediat de britanici si nu s-a ales nimic de planul sau, fiind tinut in captivitate pana la Procesul de la Nurnberg, unde a fost condamnat la inchisoare pe viata.

Ca si ceilalti condamnati importanti nazisti, a fost incarcerat la inchisoarea Spandau. Spre deosebire de ei, insa, a ramas pana la capatul vietii inchis acolo, adica pana in 1987! Atunci s-a sinucis, la varsta de 93 de ani.

Este un personaj extrem de controversat, considerat de majoritatea ca avand grave probleme psihice inca din anii in care era in centrul puterii naziste, pe cand altii considera ca pur si simplu juca teatru.

Cartea este o combinatie de memorii si dialoguri cu Hess ale unuia dintre cei care l-au pazit la acea inchisoare, Eugene K. Bird.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu