luni, 9 mai 2016

"Viseaza androizii oi electrice?", de Philip K. Dick

La noi a mai fost tradusa cartea si sub titlul de "Vanatorul de recompense".

Pamantul a fost aproape distrus de un razboi nuclear, animalele fiind aproape disparute cu totul. De aceea, faptul de a avea un animal viu arata atat empatie cu soarta lor dar si un anumit status social, pentru ca era foarte scump. Astfel, majoritatea oamenilor nu isi permiteau decat animale de companie electrice, dar era musai sa ai macar unul cat de mic.

Guvernul planetar incearca sa colonizeze celelalte planete ale Sistemului Solar, insa viata colonizatorilor este extrem de grea, de aceea le da ca ajutor androizi umanoizi. Totusi, de aici apare o alta problema, androizii evadand si incercand sa se refugieze pe Pamant, beneficiand de faptul ca sunt extrem de asemanatori la infatisare cu oamenii si au si o mare inteligenta. Pamantenii iau masuri impotriva lor, instituind o adevarata politie care se ocupa numai cu prinderea sau distrugerea acestor androizi fugari, personajul principal al cartii facand parte din ea.

Intrebarea in jurul careia e construita actiunea cartii este "ce inseamna sa fii om?". Aceasta deoarece, la un moment dat, inclusiv testul suprem prin care se vedea daca cineva este android sau om, cel prin care i se testa reactia empatica, nu mai este veridic, androizii incepand si ei sa simta emotii.

Si sa nu uit: este cartea dupa care s-a facut filmul Blade Runner!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu