joi, 16 iunie 2016

"Insemnari politice", de Armand Calinescu

Sunt memoriile lui Armand Calinescu, fostul prim ministru al lui Carol al II-lea. Au o forma mai prescurtata, de aceea cred ca s-a preferat titlul "Insemnari".

Fiind unul dintre principalii oameni politici interbelici, secretar de stat la Interne, ministru de Interne, ministru al Apararii si, apoi, chiar sef al guvernului dictaturii regale, bineinteles ca aceste notite realizate de el sunt foarte importante, in pofida scurtimii lor, pentru a intelege viata politica a anilor 1930-1939.

In prima parte descrie mai ales zbaterile din cadrul Partidului National Taranesc, cel din care facea parte. Veti vedea ca era destula babilonie :-D De fapt nu numai la ei, ci chiar si la celelalte forte politice se intampla cam acelasi lucru, fiind "incurajate" pe acest drum si de politica lui Carol al II-lea... Acesta sustinea oameni din "esalonul 2" (precum Armand Calinescu) pentru a divide si subrezi partidele mari, in pregatirea unui regim de mana forte. In acelasi timp, crea o instabilitate permanenta prin zvonuri cu privire la schimbarea guvernelor si alegea oamenii care acced la putere nu dupa program, rezultate electorale sau popularitate ci dupa loialitatea fata de el. Rezultatul s-a vazut, Romania izolata si ciuntita inainte de cel de-al doilea razboi mondial, accederea la putere a extremelor si lovituri de stat... Asta pe langa coruptia generalizata din jurul regelui.

In a doua parte a "Insemnarilor" este perioada in care regele isi da arama pe fata si apeleaza direct la un regim personal, aici veti putea sa cititi cateva dintre prezentarile pe care Calinescu le-a facut in audientele la Palat cu privire la situatia interna si externa, o parte dintre ele fiind strict secrete la acel moment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu