joi, 9 iunie 2016

"Europa barbara", de Pierre Riche

Europa din 476 (caderea Imperiului Roman de Apus) pana in 774 (cucerirea regatului longobard de Carol cel Mare si inceputul imperiului acestuia). Practic, perioada dintre doua imperii, o perioada cu foarte multe statulete medievale pierdute acum undeva in uitarea istoriei desi la momentul acela erau principalele tari din Europa Occidentala...

Autorul insista mai ales pe zona Galiei, insa inainteaza si in Anglia, Spania, Italia sau centrul Europei.

Invaziile barbare au dat peste cap Imperiul Roman, pe ruinele acestuia apar formatiuni politice care imprumuta unele trasaturi din vechea traditie locala insa au ca dominanta caracteristicile cuceritorilor. Este perioada de inceput de Ev Mediu, cu o papalitate care incearca sa devina o putere majora inclusiv la nivel politic, cu episcopi extrem de puternici pe plan local, cu o revigorare a lumii rurale si a monahismului dupa anii de pustiiri datorate razboaielor si cotropirilor, cu orasele incercand sa supravietuiasca si sa se adapteze si state cu nume de care cu greu ati auzit: Domnoneea, Weroc, Alamania, Thuringia etc.

Cel mai interesant mi s-a parut sa vezi de unde s-a pornit, cum aratau atunci lucrurile - destul de nasol :-D - si unde s-a ajuns acum, cum si cat de mult a evoluat societatea occidentala!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu