joi, 15 octombrie 2015

"Arta razboiului", de Sun Tzu

Un manual de strategie si tactica militara scris acum 2.500 de ani in China! Si care isi gaseste aplicarea si acum, dincolo de citatele care privesc direct manuirea armelor vremii, principiile ramanand valabile de-a lungul veacurilor si studiandu-se chiar in domenii precum afacerile sau politica.

Sunt principii in care se ghiceaste duritatea asiatica, care par prea simplute la prima vedere, dar, pana la urma si "1+1 este egal cu 2" pare simplut insa se intemeiaza toata matematica pe acest lucru ;-)

Pentru a da cateva citate:
- Foloseşte forţele normale pentru a angaja lupta; foloseşte forţele extraordinare pentru a învinge.
- Legea operaţiunilor militare încununate de succes este de a evita punctele tari ale inamicului şi de a lovi în punctele sale slabe.
- Culmea abilităţii nu este să câştigi o sută de victorii într-o sută de bătălii. Măiestria supremă este să îngenunchezi inamicul fără luptă.
- Intreaga arta arazboiului este bazata pe inselatorie.
- Războiul este ca apa. Se schimbă permanent tot așa cum și apa își adaptează forma la pământul pe care îl străbate. Va reuși să învingă cel care-și poate schimba tactica față de inamic sau adversar
- E în natura apei să evite înălțimile și să se năpustească spre ținuturile joase. Când se rupe un baraj, apa se dezlănțuie cu o forță irezistibilă. Or, forma unei armate seamănă cu apa. Profitați de lipsa de pregătire a inamicului, atacați-l în momentul în care se așteaptă mai puțin, evitați-i forța și loviți părțile lui slabe și, întocmai ca și apei, nimeni nu vă va putea rezista.
- O armată nu poate fi condusă după codul manierelor elegante.
- Cel care este prudent și așteaptă un inamic imprudent va fi victorios.
- Invincibilitatea noastră depinde de noi, vulnerabilitatea inamicului, de el.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu