vineri, 30 octombrie 2015

"Stalingrad", de Anthony Beevor

In 1942, nemtii pareau ca sunt castigatori in fata URSS, inaintand pe trei directii principale de atac si inghitind kilometri peste kilometri, zdrobind sub rotile tancurilor rezistenta soldatilor sovietici. Stalin isi trimite oamenii la o moarte sigura pentru orice secunda cu care poate intarzia inaintarea Wehrmachtului si mii, zeci de mii, sute de mii de oameni mor.

Iata, insa, ca armata germana ajunge, in inaintarea ei spre Volga, la Stalingrad ("Orasul lui Stalin"). Hitler se pregateste sa anunte o importanta victorie de moral: chiar "orasul lui Stalin" a picat! Dictatorul rus trimite ordin sa nu se cedeze orasul cu nici un pret... Urmeaza o confruntare gigantica in care, deja, importanta strategica a acestui punct nu mai conteaza. Conteaza importanta morala a victoriei si, de aceea, fortele concentrate si de o parte si de cealalta sunt din ce in ce mai impresionante. Devine, chiar, evident ca cel care va pierde aici va pierde si razboiul!

Exact cand germanii par ca, in pofida iernii, mai au doar putin pana vor reusi sa cucereasca macar toata partea vestica a orasului, sovieticii incep o contraofensiva masiva, dura si neasteptata! Aproximativ 250.000 de soldati nemti si aliati (inclusiv mii de romani) sunt inconjurati in oras. Acum este randul lor sa se apere disperati si sa spere ca vor invinge printr-un miracol sau ca vor fi scosi, cumva din impresurare...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu