joi, 21 aprilie 2016

"Podul Mogosoaiei. Povestea unei strazi", de Gheorghe Crutzescu

O istorie a Caii Victoriei, cea mai incarcata cu amintiri strada a Bucurestiului. Si nu orice fel de istorie, ci una care se duce mult dincolo de a descrie doar transformarile de ordin arhitectural, fiind plina cu povesti despre oamenii importanti care au trait pe aceasta strada sau evenimentele iesite din comun care s-au derulat in ultimele sute de ani pe ea.

Autorul porneste de la cheiul Dambovitei si merge spre Piata Victoriei. Povesteste despre cum a facut Brancoveanu aceasta strada, despre zilele de dupa revolutia lui Tudor Vladimirescu, atunci cand turcii mergeau pe ea tinand in maini capetele decapitate ale arnautilor capitanului Sava, despre balurile de altadata de la ambasada Rusiei sau primele piese de teatru jucate in Bucuresti, apoi despre aparitia fostului Teatru National, istoria multor cladiri pe langa care trecem si acum, de unde le vin numele, ce povesti se leaga de ridicarea lor si alte lucruri la fel de interesante.

Am ramas in cap cu multe dupa ce am citit-o, dar cel mai mult imi staruie memoriile unui austriac ce a trecut prin Bucuresti acum peste 200 de ani si se mira ca boierii nu merg pe jos in vizita nici macar la casa de vizavi sau de langa, numai calare sau in trasura... Ca sa vezi ce putin se schimba lucrurile :-D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu