marți, 12 aprilie 2016

"Picnic la marginea drumului", de Arkadi si Boris Strugatki

Un clasic al genului SF, avand si o celebra ecranizare realizata de Andrei Tarkovski sub numele "Calauza".

Pamantul a fost vizitat pentru doua zile de o rasa extraterestra. Nimeni nu i-a vazut pe extraterestrii dar in urma lor au ramas tot felul de obiecte ciudate, pe care omenirea nu poate sa le inteleaga insa le poate folosi in diverse aplicatii, avand proprietati extraordinare + locurile vizitate au devenit extrem de ciudate, legile fizicii plecand hai-hui pe alte meleaguri :-D

Dat fiind ca era periculos sa intri in zonele in care aterizasera extraterestrii dar lucrurile lasate de ei au devenit extrem de cautate, s-a dezvoltat o "meserie", aceea de contrabandist de astfel de obiecte. Eroul cartii este unul dintre cei care o practica.

Ideea centrala este: asa cum poti sa te duci sa faci un picnic si sa pleci de acolo lasand diverse gunoaie in spate (fie vorba intre noi, urat!) iar insectele sa nu te perceapa nici pe tine si nici sa inteleaga adevarata utilitate a respectivelor ramasite, asa s-ar putea sa se fi intamplat si cu vizita extraterestrilor, probabil ca sunt atat de diferiti fata de noi incat nici macar nu si-au dat seama ca existam ca rasa inteligenta + nu avem cum sa intelegem adevarata utilitate a lucrurilor gasite in urma lor.

Bineinteles, dincolo de ideea de mai sus, adaugati si atmosfera speciala din carte, conflictele bine creionate atat dintre personaje cat si din sufletul lor si alte ideiute dragute care compun o carte extraordinara!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu