joi, 21 aprilie 2016

"Alexiada", de Ana Comnena

Scriitoarea este fiica imparatului bizantin Alexie I Comnenul, cel care a domnit exact atunci cand s-a petrecut prima cruciada. Deci, va dati seama, aveti la prima mana informatiile + are despre ce relata, cruciada fiind unul dintre marele momente de cotitura ale istoriei occidentale.

Lumea bizantina a sfarsitului de secol al XI-lea si inceput de secol al XII-lea (adica acum 900 de ani!) era extrem de complexa, dincolo de trecerea cruciatilor spre Tara Sfanta cu tot ce a insemnat aceasta. Chiar Alexie a fost, practic, un "uzurpator", el fiind cel ca a adus pe tron familia Comnenos. Chiar autoarea este implicata direct in luptele politice, ea asteptandu-se si luptand pentru a mosteni trenul in defavoarea viitorului imparat, fratele ei mai mic. Veti plonja, astfel, intr-o incalceala de intrigi in ceea ce mai ramasese din unul dintre cele mai mari imperii ale lumii.

A, si veti avea supriza placuta sa cititi si despre noi, sau mai precis despre stramosii nostri, chiar daca sunt fugitiv citati este frumos sa afli ce se intampla prin zona noastra de istorie, mai ales ca la scoala se cam sare cu feblete peste perioada respectiva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu