luni, 1 februarie 2021

”Unseen Academicals”, de Terry Pretchett

Fotbal, fotbal, fotbal! 🤗

Doar ca cel jucat in Ankh-Morpork pe Lumea Disc, portarul e otravit in timpul meciului cand mananca o banana (de, era cimpanzeu), antrenorul si vedeta echipei au noroc ca si-au pus pe ei ultima descoperire in materie de platose, o echipa este formata din vrajitori, cealalta din batausii orasului + alte chestiute de acest gen care va vor face sa zambiti destul de des cand cititi cartea 😁 Arhicancelarul Universitatii vrajitorilor (Mustrum Ridcully) este furios pentru ca decanul institutiei, vechiul lui rival, a ales sa renunte la certurile lor zilnice si sa plece la alta universitate! Unde, horoare, a fost numit si el arhicancelar! Scena cand se reintalnesc si Ridcully se cazneste sa nu ii spuna pe noul titlu e epica 😉
Tiranul orasului este deranjat de desele probleme aduse de ”fotbalul” care se juca prin cartiere, un fel de bataie semiorganizata in care mingea nu numai ca era un pretext dar nici nu o prea vedeai! De fapt nici nu prea era mingie😜. Asa ca atunci cand reapare dupa sute de ani Zeita Fotbalului este mai mult decat entuziast sa ajute la reformarea acestui joc. Sau, dar ramane intre noi, s-ar putea ca episodul cu zeita sa fie aranjat chiar de el 😋.
In timp ce mai marii orasului escaladeaza lucrurile pana cand toata urbea e in pragul rascoalei, de, multora nu le plac sau nu le convin noile reguli din fotbal, are loc un adevarat roman de dragoste sau aventuri in bucutaria Academiei. Angajatul care avea grija de lumanari se indragosteste de una dintre ajutoarele de bucatar. Pare simplu, dar nu e asa, pentru ca el este fiul celui mai faimos fotbalist ever, ea devine ca prin miracol cel mai ravnit top model din lume, prietena ei amatoare de romane siropoase si maestra a bucatariei vede totul in tragic, iar prietenul lui extrem de filosof nu se stie daca e goblin sau alta bazdaganie gata sa aduca Apocalipsa! 😆 Bineinteles, totul culmineaza cu marea partida!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu