marți, 3 octombrie 2017

”Razboiul Crimeii 1854 - 1856”, de John Sweetman

Razboiul Crimeii din 1854 - 1856, care a opus Imperiul Rus unei aliante formate din Imperiul Otoman, Anglia, Franta si Regatul Sardiniei, a avut o imensa influenta asupra noastra - nu degeaba clama Catavencu: ”Ce eram acuma câtva timp înainte de Crimeea?”.

Cartea trateaza destul de pe scurt evenimentele legate de acest razboi, insa ii suprinde bine atat motivatiile cat si desfasurarea si rezultatele sale. Veti avea de ce sa va luati cu mainile de cap cand veti vedea cate vieti omenesti s-au pierdut aiurea si nu in luptele propriu-zise, ci mai ales din cauza conditiilor sanitare cu totul improprii, cat si a celor logistice extrem de deficitare. La fel, o mare problema au constituit-o si de o parte si de cealalta comandantii total depasiti de noile tehnologii ale razboiului, ramasi pe amintirile din urma cu 40 de ani, de cand luptasera in razboaiele napoleoniene...

A, si cred ca este foarte interesant de citit cartea si din perspectiva evenimentelor destul de recente din Crimeea, care au implicat Rusia si Ucraina, pentru a simti mai bine contextul lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu