joi, 19 octombrie 2017

”Intrebarea finala”, de Isaac Asimov

Este o colectie de noua povestiri SF si doua poezii ale lui Isaac Asimov. Ca de obicei, pregatitiva pentru idei extraordinare ;-)

Intr-un viitor, omenirea a gasit o cale foarte eficienta pentru profesionalizare: se gasesc aptitudinile native ale fiecaruia si i se transmite direct in creier un program cu informatii pe meseria respectiva, devenind instant specialist in acel domeniu. Cei mai buni specialisti au sansa de a emigra pe planete cu un standard mai ridicat de viata, pentru aceasta participand la o Olimpiada anuala a meseriasilor, unde isi demonstreaza capacitatile. Cu tot acest proces aproape perfect, exista o problema: unii oameni se pare ca nu poseda nici un fel de abilitati si nu primesc nici o programare, urmand sa traiasca pe socoteala statului in adevarate azile. Eroul povestirii este unul dintre acestia, el revoltandu-se impotriva sistemului si ajungand sa aiba o surpriza majora ;-)

In alta povestire, cea care da si titlul cartii, un supercomputer este provocat de un tehnician care lucra cu el sa raspunda la o intrebare referitoare la sfarsitul Universului in timp si posibilitatea de supravietuire dupa acesta. Calculatorul arata ca nu are date suficiente pentru a putea sa formuleze un raspuns. Peste multi ani, aceeasi intrebare este pusa unui computer mult mai avansat de catre un copil, raspunsul este acelasi: ”Date insuficiente”. Trec mii de ani, noul supercomputer este intrebat ceva asemanator, rezulta acelasi raspuns. Si, tot asa, peste milioane de ani, intrebarea devine din ce in ce mai importanta pentru ca Universul pare ca, intr-adevar, se apropie de finalul perioadei lui de viata. Oare se va gasi un raspuns? Vedeti in aceasta foarte interesanta scriere ;-)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu