marți, 8 noiembrie 2016

"Istorii", de Polybios

Scrisa acum peste 2.200 de ani! cartea descrie cele mai importante evenimente care s-au petrecut intre anii 264 i.Hr. si 146 i.Hr. in zona Mediteranei, insistand mai ales pe cele legate de ascensiunea ca superputere a Romei. Astfel, veti citi despre razboaiele punice - cartea fiind una dintre cele mai importante surse despre ele; despre cele dintre Macedonia si Roma - prima este condusa de Perseus, nu de Alexandru cel Mare, dar tot a fost o infruntare epica; despre statele grecesti ale timpului si relatiile dintre ele; sau despre Egipt, Bizant si alte locuri importante.

Partea foarte interesanta este ca autorul fie a participat direct la evenimentele descrise, fie a avut acces direct la martori oculari ale lor sau chiar la unele dintre personajele cele mai importante ale acestora, fiind timp de multi ani in anturajul familiei Scipionilor la Roma. In plus, oricum facea parte dintr-o familie importanta din orasul natal, care se remarcase la conducerea treburilor politice si a participat personal la multe momente extrem de importante ale istoriei, inclusiv asediul Cartaginei!

Din pacate nu s-a pastrat integral opera, o sa vedeti ca la un moment dat se sare din fragment in fragment, dar si asa este foarte frumos sa privesti prin aceasta fereastra directa deschisa catre lumea de acum mii de ani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu