luni, 31 octombrie 2016

"Razboi cu salamandrele", de Karel Capek

O specie necunoscuta de animale este descoperita pe o insula din Pacific de catre un capitan ceh. Este vorba de niste fiinte amfibii care se aseamana cu oamenii dar si cu salamandrele, traind ziua in apa putin adanca de langa tarmuri si noaptea pe mal.

Capitanul isi da seama ca aceste salamandre sunt deosebit de inteligente si le ofera arme pentru a se apara de rechinii care le decimau, primind de la ele, in schimb, perle culese de pe fundul marii. Intuieste potentialul economic pe care il reprezinta descoperirea sa si se intovaraseste cu un mare industrias pentru a lansa o companie imensa de exploatare a noii resurse. Ca rezultat, in cativa ani milioane de salamandre lucreaza in toate porturile si pe coastele lumii, cu exceptia Marii Britanii - Capek are el ce are cu conservatorismul britanic ;-). Sunt puse in miscare imense proiecte de infrastructura si omenirea pare ca se arunca intr-o noua Epoca de aur, datorita fortei de munca ieftine si inteligente aparute. Totusi, lucrurile incep sa se complice in momentul in care trebuiesc rezolvate diverse probleme de natura morala: au salamandrele suflet? trebuiesc ele protejate de legislatia muncii, precum oamenii? cat de multa cultura li se poate permite sa aiba?

Este o carte in care autorul se foloseste de ipoteticele salamandre pentru a atrage atentia asupta multor probleme fundamentale pentru societatea in care traia atunci - aceea atat de incordata a ultimilor ani interbelici - dar atinge subiecte actuale si acum...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu