vineri, 7 octombrie 2016

"Memoriile Principelui Nicolae Sutu, mare logofat al Moldovei"

Nicolae Sutu a fost fiul ultimului domn fanariot al Tarii Romanesti, Alexandru Sutu. Din pozitia aceasta, deschide o realista perspectiva asupra vietii familiale a domnitorilor fanarioti atat in Imperiul Otoman - foarte interesanta mai ales partea despre copilaria lui - cat si la curtea domneasca.

S-a intersectat cu viata politica nu numai din perspectiva de fiu de fost domn ci si din aceea de mare dregator sub doi domni ai Moldovei dar si sub ocupatia ruseasca si in perioada premergatoare realizarii Unirii sub Cuza. Veti gasi, astfel, in memoriile sale descrise modul in care se desfasura viata in societatea inalta din Iasi acum aproximativ 100 de ani.

Trebuie tinut seama insa ca prezentarea este extrem de subiectiva, autorul fiind clar dezamagit de rezultatele politice ale celor doi domni moldoveni si ale celorlalti oameni politici din jurul sau. De aceea, le creioneaza o imagine extrem de negativa aproape tuturor acestor personaje care nu i-au inteles bunele intentii si nu l-au ajutat sa le puna in aplicare, conform lui... Totusi, merita citite, pentru ca a avut acces la niste cercuri deosebit de importante ale acelor vremuri si ne putem face o idee cat am evoluat sau nu de atunci ;-), precum si modul in care s-a ajuns la aceasta evolutie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu