joi, 6 octombrie 2016

"Hyperion", de Dan Simmons

Hyperion, planeta care ascunde cel mai mare mister al omenirii in universul creat de Dan Simmons: ruinele "Criptelor Timpului", care se deplaseaza inapoi in timp de zeci de mii de ani. Cine le-a creat, in ce scop si ce este cu legenda ca ar contine un demon necrutator? Acestea sunt intrebarile in jurul carora se desfasoara actiunea din roman, o actiune extrem de complexa, pe masura viitorului inchipuit de autor.

Pamantul a fost distrus dintr-o teribila greseala a stiintei. Astfel, omenirea a fost fortata sa plece spre stele, impartindu-se in doua mari grupuri. Unul a creat un adevarat imperiu pe zeci de planete legate intre ele prin tehnologia teleproiectarii. Celalalt a evoluat in roiuri de nave aflate in continua expansiune in Univers. Inevitabil, intre cele doua tabere izbucneste un razboi nemilos, planetele cucerite roiuri fiind pur si simplu distruse si toata populatia sedentara exterminata. Nu exista mila si intelegere, se pare ca doar una dintre civilizatii va supravietui!

Omenirea din imperiu se bazeaza in lupta lor si pe inteligenta artificiala, care a evoluat imens in sute de ani, in momentul respectiv fiind aproape un stat separat, chiar daca fara o existenta fizica. In acelasi timp, ambele tabere se arunca intr-o lupta feroce pentru planeta Hyperion, desi aceasta este una aflata in marginea imperiului si nu are, la prima vedere, o importanta prea mare strategica.

In plin Armaghedon desfasurat pe cerul planetei, sapte calatori fac drumul plin de primejdii catre Criptele Timpului, intr-un ultim pelerinaj spre demonul tacut si neiertator Shrike. Treptat, cititorul isi poate da seama ca de aceasta calatorie depinde soarta intregii omeniri...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu