joi, 20 aprilie 2017

”Orasul iluziilor”, de Ursula K. Le Guin

Cartea cuprinde trei povestioare din Lumea Hainish, practic chiar acelea de inceput ale ei.

Este un univers in care navele nu ating vitezele impresionante din alte romane SF, astfel ca transportul oamenilor intre plantele locuibile ia foarte mult timp, chiar ani intregi. Totusi, echipajul navelor percepe calatoria ca fiind mult mai scurta, doar de cateva zile sau saptamani. In schimb, exista un aparat de transmisie care poate trimite informatia instant dintr-o lume in cealalta.

In ”Lumea lui Rocannon”, ambasadorii Ligii Lumilor trebuie sa faca fata conditiei principale impuse de aceasta, aceea de a nu interveni in cultura locala, in acelasi timp in care observa o amenintare letala pentru Liga.

Pe planeta pe care o supravegheaza se afla o civilizatie de la nivelul Evului Mediu, in care ei sunt priviti ca niste semizei. Problema apare cand cineva incearca sa ii distruga si ei trebuie sa coboare printre locuitorii respectivei civilizatii si sa interactioneze cu acestia la nivel direct. Aici vor vedea ca au si de invatat de la ei nu numai de oferit cunostinte.

In ”Planeta exilului”, o nava a Ligii Lumilor a trebuit sa esueze de foarte mult timp pe o planeta in care civilizatia se afla undeva la nivelul epocii bronzului. Tinuta de regula de a nu interfera cu localnicii intr-un mod periculos pentru cultura lor, ani de zile au stat de-o parte de ei, doar observandu-i, dar, un pericol comun iminent ii forteaza sa coopereze,.

In ”Orasul iluziilor”, Liga Lumilor a fost distrusa de un dusman misterios venit din Univers. Pe Pamant, acest dusman este cel care conduce la nivel politic o societate care a regresat foarte mult, oamenii chiar indoindu-se ca au ajuns o data printre stele. Eroul principal este cineva care si-a pierdut memoria si simte ca acest lucru s-a datorat faptului ca avea o misiune foarte importanta de indeplinit. Pleaca spre orasul conducatorilor extraterestrii, pentru a afla care este rostul sau, descoperind atat noi lumi pe drum cat si un secret teribil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu