miercuri, 18 noiembrie 2015

"Shogun", de James Clavell

O carte extraordinara, in care Evul Mediu Occidental se intalneste cu cel japonez. Corsarii europeni cu samuraii japonezi. Armele de foc contra armele asasinilor ninja. Filozofia si gandirea europeana cu cea asiatica.

Un englez, pilot al unei expeditii olandeze de corsari, ajunge in mitica si necunoscuta Japonie a anilor 1600. Aici va fi prins intr-un sir de intrigi, lupte, se va indragosti, va invata cultura locala si va lupta pentru visele lui cu toate puterile.

Japonia anilor 1600. Dictatorul care zdrobise puterea nobililor independenti si centralizase toata puterea in mainile sale a murit iar copilul pe care il lasase mostenitor mai are multi ani pana la majorat. Numise un consiliu foarmat din cei mai fideli 5 aghiotanti pentru a guverna tara pana la majoratul mostenitorului, acestia ii jurasera ca vor respecta testamentul sau, insa... Insa sansa este prea frumoasa pentru ca fiecare dintre ei sa nu se gandeasca la puterea suprema.

Japonia anilor 1600. O tara rupta de restul lumii, intretinand necesarele legaturi comerciale doar cu China, insa prin intermediul preotilor portughezi. putinele informatii care au ajuns in japonia despre exterior sunt filtrate de acesti preoti care isi pazesc cu gelozie puterea. In acelasi timp, o mare oparte din populatie se converteste la crestinism, spre disperarea nobililor traditionalisti, astfel ca lucrurile incep sa fiarba...

Japonia anilor 1600. Traditiile sunt litera de lege pentru toata societatea. Onoarea inseamna totul pentru clasa samurailor. Oficial fiecare isi cunoaste locul sau si ce este destinat sa faca inca de la nastere, nu exista liber-arbritru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu