luni, 28 septembrie 2015

"La capcaunii veseli", de Daniel Pennac

Ce ati spune sa aveti angajat la serviciu un om doar pe post de "tap ispasitor"? Adica, daca vine un client nemultumit, il chemati pe "tapul ispasitor", il faceti cu ou si cu otet in fata clientului in asa hal incat chiar clientul simte ca e de datoria lui sa ii ia apararea si uita de nemultumirea pentru care a venit! :) Mai ales ca acest "tap ispasitor" are o familie numeroasa, care se bazeaza pentru supravietuire aproape numai pe el. Ca sa nu mai spunem si de o mutra care te face sa-i plangi de mila din prima :)) E, acesta este personajul principal a acestei carti, asa ca, va dati seama, este un roman politist dar unul de un umor aparte.

"La capcaunii veseli" este primul roman din saga familiei Malaussène, o familie putin zis anormala :-D Personajul principal are o mama care lipseste tot timpul din peisaj, fiind dusa intr-o noua aventura sentimentala desi are o varsta destul de venerabila; o sora care nu se desparte deloc de aparatul foto cu care suprinde tot ce vrei si, mai ales, ce nu vrei - avand o slabiciune pentru ororile cotidiene; un frate mai mic, strengar, care ajunge sa dea foc la scoala; o alta sora care plange tot timpul etc. Adaugati aici situatii cu totul alambicate si va da un mix superb, nu degeaba Daniel Pennac a devenit unul dintre cei mai in voga scriitori francezi contemporani.

In acest volum, Benjamin Malaussène, personajul despre care v-am vorbit, lucreaza intr-un mare magazin la "controlul tehnic" - o scuza pentru a fi chemat ca tap ispasitor in caz de orice. Lucrurile merg destul de bine pentru el, pana cand in magazin incep un sir de atentate cu bomba si politia il ia la ochi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu