duminică, 6 martie 2016

"Razboiul civil din Spania", de Bartolome Bennassar

Citind aceasta carte nu am cum sa nu ma gandesc la ce se intampla acum in Siria si sa sper ca doar seamana dar nu are aceeasi urmare.

Razboiul civil din Spania a fost, practic, o repetitie generala inainte de al doilea razboi mondial. De o parte socialistii, anarhistii si comunistii, de partea cealalta nationalistii apropiati de fascistii italieni si nazistii germani. In plus, fiecare din aceste tabere a fost sustinuta cu oameni si armament de aliatii ideologic din lume, URSS, Germania, Italia sau primind voluntari veniti independent (inclusiv romani).

A fost o perioada in care s-au incercat tot felul de experimente social-politice, de exemplu curentul anarhist avand ceva succes in a-si implementa in permiera ideile la asa o scara. A fost o perioada pe care multi intelectuali celebri au vazut-o ca un razboi romantic pentru o idee frumoasa de mai bine pentru umanitate, insa au descoperit ca razboiul este o realitate urata departe de ceva romantic. Este o perioada in care Spania s-a indreptat spre autodistrugere, in care a suferit numeroase pierderi de vieti omenesti din cauza a tot felul de diferente ideologice...

In principiu este exemplul perfect de ce este folositor de a se cunoaste istoria: pentru a nu se repeta aceleasi greseli din trecut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu