luni, 8 februarie 2016

"Ereticii Dunei", de Frank Herbert

Actiunea din universul Dune intra intr-o noua etapa. Au trecut 1.500 de ani de cand a disparut Imparatul-zeu si visul acestuia de a asigura supravietuirea omenirii fortand-o sa plece mai departe spre stele s-a implinit. Fostul lui imperiu a ajuns la un anumit echilibru, avand mai multe centre de putere: preotii aflati in declin, Bene Gesseritul transformata intr-o forta din ce in ce mai politica, ixienii care au spart monopolul Ghildei la calatoriile spatiale si Bene Tleilaxul care au reusit sa creeze mirodenie artificiala. In acelasi timp, pe Dune, devenita Rakis, au reaparut viermii de nisip si mirodenia. Toate bune si frumoase, numai ca aceste centre de putere au fiecare agenda sa proprie invaluita in mister si se trezesc si cu niste suprize din partea celor plecati in Univers, care incep sa se intoarca beneficiand de forte necunoscute.

Pe langa jocul politic cu care Herbert ne-a obisnuit in imperiul atreizilor apare o intrebare: oare ce ii face pe cei plecati in Univers sa se reintoarca? Ce au gasit ei acolo si sunt ei, oare, niste invingatori ai spatiului sau niste refugiati fugind din fata unei forte si mai puternice?

Cu acest volum incepem sa ne apropiem de sfarsitul seriei originale si de revelarea unei chei care sta chiar la baza intregii constructii Dune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu