marți, 3 octombrie 2017

”Miscarea iacobita din Marea Britanie”, de Costel Coroban

James al II-lea Stuart a fost ultimul rege catolic al Angliei si cel din urma din dinastia Stuarzilor, fiind inlaturat de la putere in 1688 de ”Glorioasa Revolutie” care l-a adus pe tron pe William de Orania, un prim pas catre instalarea pe tronul Angliei a actualei dinastii, cea de Hanovra - da, e asa noua! :-D

Daca respectiva revolutie, care l-a indepartat de pe tron, a fost destul de rapida si nu cu mari complicatii, nu la fel au stat lucrurile in urmtorii 60 de ani, in care atat el cat si urmasii sai au incercat sa isi recapete tronul. Aceste decenii au vazut diverse rascoale si chiar actiuni armate extrem de puternice - de altfel, atunci s-au inregistrat si ultimele lupte din istorie la sol pe teritoriul Angliei!

Partida celor care sustineau dinastia Stuart a luat numele de ”iacobiti” si a avut cel mai mare sprijin in Irlanda si Scotia, impletindu-se atat cu nationalismul local cat si cu problematica diverselor confesiuni din Marea Britanie a acelor timpuri.

In carte sunt trecute in revista motivatia si principalele momente ale miscarii iacobite - veti putea zambi la unele actiuni care ne apar acum destul de prost organizate si fara sansa de izbanda, dar la momentul desfasurarii lor parand ca pot avea succes. Oricum, este un capitol mai putin vizibil la noi din istoria Marii Britanii si care poate sa ne ajute sa intelegem mai bine relatia Anglia/Scotia sau Anglia/Irlanda, lucru important, mai ales acum, in contextul Brexitului si al reaparitiei diverselor miscari de autonomie sau independenta in Europa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu