miercuri, 4 octombrie 2017

”Petru Rares”, de Ioan Ursu

Asteptati-va la un Petru Rares putintel mai sneaky decat v-ar fi lasat sa ghiciti manualele de istorie de la scoala :-D S-a implicat in razboiul civil din Ungaria, dintre Ferdinand de Habsburg si Ioan Zápolya, cu destul succes in prima faza, reusind sa isi securizeze domeniile din Ardeal si sa extraga venituri consistente de la cetatile sasilor, apoi a invadat Pocutia, razboindu-se dur cu Polonia pentru ea si avand, in general, o politica externa foarte agresiva si schimbatoare, in functie de cum i se parea ca ar avea mai multe de castigat de partea unei tabere sau a alteia.

A avut doua domnii, prima e cea la care am facut referire, in a doua a fost mai putin activ, deoarece avea experienta caderii de pe tron si a tradarii boierilor, dandu-si seama ca nu se poate baza pe acestia in mod neconditionat pentru noi aventuri. A incercat, insa, pe ascuns si cu ajutorul unor mari sume date, sa sprijine cauza antiotomana si in cadrul acestei a doua perioade.

Cartea este publicata acum aproape 100 de ani, deci ii lipsesc noile descoperiri in domeniu, dar este un bun punct de plecare in deslusirea vietii celui mai faimos fiu al lui Stefan cel Mare, mai ales ca aceasta este una extrem de aventuroasa si cu mari rasturnari de situatie. Foarte impresionant cat de importanta era Moldova in acele momente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu