marți, 10 octombrie 2017

”Razboaiele ruso-cecene”, de Mark Galeotti

In anii `90 toti ramaneam surprinsi de ce se intampla in Cecenia: o extrem de mica zona a Federatiei Ruse isi declarase independenta si rusii intrasera peste ei cu ditamai armata si totul parea ca se va termina destul de rapid, cu victoria armatei ruse, dat fiind superioritatea totala pe care o avea in oameni si materiale de lupta. Cand colo, ce sa vezi, razboiul se prelungeste, comandanti ceceni precum Dudayev, Maskhadov, Basayev sau Khattab devin vedete ale stirilor si, soc total, ”rebelii” ceceni nu numai ca nu sunt distrusi in muntii in care se ascunsesera ci reusesc sa porneasca o contraofensiva prin care recuceresc capitala si ii infrang pe rusii care cer pace!

O data cu schimbarile politice din Federatia Rusa - pleaca Eltin, vine Putin - incepe si al doilea razboi ruso-cecen. De data asta rusii sunt mult mai atenti la modul cum il pregatesc si il desfasoara, par ca il castiga relativ repede - si pe fondul unor divergente inregistrate intre ceceni - insa, pana la urma, si acesta se prelungeste ani si ani de zile...

Cartea face un scurt rezumat al acestor evenimente. Dat fiind complexitatea problematicii tratate, cred ca este doar un punct bun de plecare, in rest, intrati pe google si cautati mai mult despre principalele personaje implicate, merita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu