joi, 5 mai 2016

"Procesul de la Nurnberg", de Joe Heydecker si Johannes Leeb

Procesul de la Nurnberg este, probabil, cel mai celebru proces al istoriei, datorita implicatiilor sale si a condamnatilor. A avut loc dupa cel de-al doilea razboi mondial si i-a avut drept subiecti pe conducatorii Germaniei invinse.

Practic, au fost mai multe procese organizate de aliati intr-un loc simbolic pentru nazisti, orasul Nurnberg, locul in care isi tinea parada anuala partidul lor. In cel mai important, printre cei acuzati au fost ultimul fuhrer, Karl Dönitz, maresalul Hermann Göring, fostul adjunct al lui Hitler, Rudolf Hess, cei doi conducatori militari Alfred Jodl si Wilhelm Keitel, fostul ministru de externe Joachim von Ribbentrop si alti capi importanti ai Celui de-al Treilea Reich. Secretarul partidului nazist, Martin Bormann, a fost si el judecat in absentia. Acestia au fost acuzati de multiple crime de razboi, inclusiv pentru Holocaust, o mare parte dintre ei primind pedeapsa cu moartea, cativa au fost achitati si restul pedepse cu inchisoarea.

Cartea este impartita in trei parti, prima in care se povesteste cum au fost prinsi fiecare dintre acuzati, a doua, cea mai importanta, cand se arata cronologic accederea la putere a partidului nazist si desfasurarea evenimentelor celui de-al doilea razboi mondial, pe baza declaratiilor din proces, si a treia in care autorii trag concluzii si emit ipoteze despre ce s-ar fi intamplat daca Hitler ar fi fost cel care ar fi castigat razboiul.

Dat fiind ca autorii nu au luat dosar cu dosar prezentarea ci au optat pentru o prezentare cronologica a evenimentelor pe baza acestor dosare, cartea este destul de usor de citit si foarte captivanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu