sâmbătă, 21 mai 2016

"Regina Margot", de Alexandre Dumas

Este anul 1572 si un razboi civil necrutator se desfasoara in Franta, pe de o parte majoritatea catolica, in frunte cu familia regala de Valois, de cealalta parte minoritatea protestanta (hughenotii), condusi de familia de Bourbon.

Este momentul in care regele Carol al IX-lea, impreuna cu faimoasa regina-mama Caterina de' Medici, cred ca pot da o lovitura decisiva partidului hughenot. Organizeaza la nivelul intregii tari, dar mai ales in Paris, masacrarea sefilor acestora.

In aceasta atmosfera, chiar inaintea noptii fatidice, isi fac aparitia in  scena romanului lui Dumas doi cavaleri sositi pentru prima oara la Paris, Coconnas si La Mole. Unul este catolic, celalalt protestant. Se cazeaza amandoi la acelasi han si pare ca se va infiripa chiar o prietenie intre ei, insa in cateva ore ajung sa se dueleze si sa se alerge pe acoperisurile Parisului, luati de evenimentele din jur si din faptul ca faceau parte din tabere opuse. La Mole, desi ranit, reuseste sa se salveze, fiind ascuns in apartamentele sale de catre Regina Margot, sora regelui. De aici, intre cei doi se infiripa o poveste de iubire, amenintata insa atat de actualul rege al Frantei cat si de sotul Margaretei, viitorul rege Henric al IV-lea si a de cei doi frati mai mici ai lui Carol al IX-lea, dintre care unul va ajunge pe tron sub numele de Henric al III-lea.

La Mole trebuie sa faca fata amenintarii teribile in care traieste bazandu-se doar pe iubirea reginei si pe prietenia lui Coconnas (pentru ca, da :-), pana la urma, cei doi ajung buni prieteni).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu