joi, 4 februarie 2021

Recenzii despre cartile scrise de Vintila Corbul

Vintila Corbul a fost cel mai mare romancier roman si a trait intre 1916 si 2008. Apropo de varsta inaintata la care a ajuns, este absolut impresionant cat de tanara si-a pastrat gandirea! La 80 și 90 de ani a scris carti in care personajele principale erau adolescentii sfarsitului de secol XX si i-a creionat perfect!

Si viata sa a fost un adevarat roman! Familia sa era foarte bogata, mama lui chiar detinand actiuni la diferite studiori de film americane! Dupa cum povestea chiar el, un unchi a cumparat saci cu zahar pentru a-i turna pe un deal de pe Coasta de Azur pentru a se putea da cu sania pe el! Era inrudit de departe sau avea acces la unele dintre cele mai importante familii ale lumii din lumea finantelor sau nobiliara! De altfel, in romanele sale aceste familii vor avea locul central!

Face facultatea de drept si cea de istorie, publicand primul roman la doar 16 ani. Si cartea e excelenta!

Participa la cel de-al doilea razboi mondial si ajunge in pozitia de pilot al comandantului fortelor aeriene romane. Dupa razboi comunistii il aresteaza pe tatal sau vitreg iar pe el il dau afara din magistratura, fortandu-l sa lucreze ca muncitor necalificat iar apoi ca inginer la ICAB (Intreprinderea Canal si Apa Bucuresti)!!!

Sotia lui divorteaza de el si fuge cu un evreu bogat la Los Angeles. Tot raul spre bine pentru ca isi intalneste apoi marea lui dragoste, Ioana San-Giorgiu, cea care ii va deveni a doua sotie. Aceasta era fiica scriitorului legionar ion San-Giorgiu, cel care va face parte dintr-un guvern legionar in exil condus de Horia Sima si va fi condamnat la moarte in contumacie de guvernul comunist roman! Si ea fusese data afara de comunisti de la Conservator si fortata sa lucreze ca muncitoare necalificata intr-o fabrica de cutite! Din pacate ea va muri la doar 35 de ani, lasandu-l pentru vecie neconsolat.

In pofida problemelor pe care le avea de ordin politic, reuseste sa publice romane uriase precum ”Dinastia Sunderland-Beauclair” sau ”Caderea Constantinopolului” si sa ocupe in literatura romana locul pe care il merita. In plus, este cel caruia ii datoram si unele dintre cele mai cunoscute filme romanesti, fiind scenaristul lui ”Nea Marin miliardar”, ”Un comisar acuza”, ”Revansa” sau ”Duelul”!

In plina glorie alege totusi libertatea si fuge din Romania, ajungand mai intai in SUA unde colaboreaza la producerea mai multor filme la Hollywood si apoi in Franta unde va continua sa scrie si sa publice romane superbe, fiind tradus in mai multe limbi.

O parte dintre cartile lui s-au gasit in Romania in perioada comunista, dar destul de greu... Tin minte si acum ca a trebuit sa caut cativa ani ”Cavalcada in iad” pana sa o gasesc la un anticariat... Din fericire Adevarul a publicat integral opera sa in anii 2000.

Iata ce va povestesc despre cel mai faimos roman al sau, ”Caderea Constantinopolului”:

Gasiti recenzii despre cartile lui la:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu