luni, 7 noiembrie 2016

"Pamantul lung", de Terry Pratchett si Stephen Baxter

Este prima parte a unei trilogii scrise de doi mari scriitorul de SF si Fantasy. Nu mai intalnim umorul spumos cu care ne-a obisnuit Terry Pratchett in seria "Lumea Disc", dar vom da peste aceleasi idei indraznete ;-)

Omenirea cunoaste o schimbare fundamentala cand descopera ca exista o gramada de alte Pamanturi aflate in Universuri paralele, la care se poate ajunge destul de simplu. Celelalte Pamanturi sunt asemanatoare dar nu identice cu al nostru, reprezentand fiecare diversele posibilitati de dezvoltare a Planetei noastre in functie de evenimente ce au avut loc in milioane de ani de dezvoltare. Oricum, punctul comun se pare ca este dat de lipsa societatii umane in celelelate dimensiuni.

Singurele doua probleme care apar la prima vedere este faptul ca o parte din oameni nu au abilitatea de trece dintr-un Univers in celalalt singuri si ca nu pot fi trecute nici anumite metale. In rest, noile Pamanturi apar ca un cadou perfect pentru o populatie umana care parea ca a ajuns la limita resurselor naturale de pe planeta sa.

Personajul principal al cartii pleaca intr-o calatorie de explorare a noilor Pamanturi, sarind din unul in celalalt pe distante nestrabatute inca de aproape nimeni. In aceasta calatorie suprizele se tin lant si unele nu sunt chiar placute pentru destinul oamenilor...

In acelasi timp cu explorarea, Pamantul initial este cuprins de ample miscari sociale, orchestrate de cei care cred ca au de pierdut in noua realitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu