luni, 31 octombrie 2016

"Uniunea Europeana sau Marea amagire", de Christopher Booker si Richard North

Are si un subtitlu mai lung: "Istoria secreta a constructiei europene. Cea mai mare realizare a proiectului european este mitul. Numai el explica dorinta de integrare a statelor mici".

Dincolo de natura senzationalista si care te duce cu gandul la teoriile conspiratiei a celor scrise pe coperta - parerea mea este ca un mare rol in acest sens l-a avut dorinta de a prinde privirea viitorilor cititori si a ii face sa cumpere volumul ;-) - veti gasi foarte multe informatii noi despre constructia europeana. Si, ce mi-a placut foarte mult, este modul in care autorii insista foarte mult pe latura umana a dezvoltarii proiectului comunitar, aratand influenta diverselor personalitati politice puternice din istoria europeana a ultimului secol. Pentru ca dincolo de diferitele tratate semnate de statele membre UE sau decizii luate in cadrul institutiilor europene, au fost oamenii si diversele visuri, planuri sau interese ale acestora.

Un aspect pe care insista indeosebi este relatia Marii Britanii cu proiectul european, ceea ce face si mai interesant volumul, din perspectiva recent decisului Brexit. Poti intelege mai bine natura extrem de complexa a acestor legaturi + de ce s-a ajuns la un vot precum cel din 2016, de parasire a Uniunii.

Bineinteles ca, daca doriti sa fiti cat mai obiectiv informati despre ceea ce inseamna Uniunea Europeana, nu trebuie sa va limitati la acest volum ci sa aruncati o privire si pe cealalta bibliografie care trateaza istoria si modul de functionare a Uniunii, chiar daca o veti gasi poate mai arida ca discurs fata de aceasta carte ;-)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu