joi, 13 octombrie 2016

"Aristotel si furnicarul merg la Washington...", de Thomas Cathcart si Daniel Klein

Are subtitlul: "Mic antitratat de abureala politica" si de doreste a fi un scurt ghid despre metodele de manipulare folosite de politicieni in discursurile lor din ultimele decenii. Se focalizeaza mai ales pe politica americana si, in special, pe anii de presedintie ai lui Bush Jr. ;-)

Stilul analizei este unul foarte glumet, are chiar inserate bancuri - citesc unul in filmulet :-D Aceasta nu inseamna ca autorii nu sunt cat se poate de seriosi in ceea ce arata. Iata un exemplu:

"Frank Luntz, consultant al Partidului Republican, a scris o carte intreaga despre nevastuiceala, intitulata "Words that work". El le recomanda politicienilor sa spuna:
"interceptare electronica" NU "ascultarea telefoanelor"
"explorare energetica" NU "forare de puturi petroliere"
"simplificare fiscala" NU "reforma fiscala"
"atenuari ale impozitelor" NU "reduceri de taxe"
Democratii nu se lasa nici ei mai prejos. Lingvistul liberal George Lakoff, satul sa ramana in urma istetilor conservatori care inlocuiesc "taxa de proprietate" cu "taxa pe deces", si-a incercat si el mana la contranevastuiceala; cum vi se pare formula "judecatori ai libertatii" in loc de "activisti judiciari"? Frumoasa incercare, George, dar e limpede ca mai priceputi sunt conservatorii!".

Si la cele de mai sus adauga o caricatura cu o sala de sedinte in care se ajunge la concluzia:
- Hai sa schimbam "in pragul haosului" cu "totul e minunat". :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu