miercuri, 8 iunie 2016

"Comuna din Paris", de D. Rosenzweig

Comuna din Paris a dura doar 3 luni, la inceputul anului 1871, insa ecourile ei s-au raspandit rapid si au dus la amplificarea ideologiei comuniste, cu rezultatele care s-au vazut in secolul urmator...

Imperiul lui Napoleon al III-lea s-a prabusit sub lovitura cancelarului Bismark. Este reinstaurata republica si aceasta incearca sa duca razboiul mai departe, chiar daca germanii asediaza capitala tarii. Lunile trec, Parisul rezista foametei si bombardamentelor dar nu reuseste sa se elibereze si nici in tara trupele republicane nu obtin victoria. Guvernul decide ca este prea mult, trebuie facuta pace cu vecinii din est, numai ca o parte din parizieni nu sunt de acord cu aceasta si declanseaza o revolutie, instaurand Comuna din Paris.

Cartea descrie cum s-a ajuns la Comuna, incepand cu multi ani in urma, de la crearea celui de-al doilea imperiu francez, si analizeaza conditiile si cauzele care au dus la revolutia din 1871. Asteptati-va la o prezentare destul de subiectiva, este scrisa in anii de inceput ai comunismului in Romania, dar evenimentele sunt extrem de importante, astfel ca merita cunoscute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu