marți, 12 aprilie 2016

"Istoria artei militare a romanilor", de General Radu Rosetti

Sunteti curiosi care au fost strategiile si tacticile adoptate de Mircea cel Batran, Stefan cel Mare sau Mihai Viteazul pe frontul de lupta?

Dincolo de "ardem tot, otravim tot si ne retragem in munti" :-D, romanii au avut destule momente in care au purtat campanii militare si au avut victorii de rasunet. Care a fost secretul acestor campanii, cum s-au desfasurat ele, au avut un specific local? Acestea sunt intrebarile la care raspunde autorul.

Tare este faptul ca generalul Radu Rosetti a avut o cariera lunga in spate, inainte de a scrie aceasta carte, atat la nivel de front (unde a si fost ranit grav, trebuind sa ii fie amputat o parte dintr-un picior) dar si la nivel de Mare Stat Major in primul razboi mondial (a fost unul dintre principalii ofiteri de acolo). Cine altcineva putea sa analizeze mai bine metodele din trecut de a purta razboaie?

Analiza incepe de la perioada neoliticului si tine pana la mijlocul secolului al XVII-lea, moment in care in statele romane nu mai putem vorbi de o armata nationala (ea a fost refacuta abia de la inceputul perioadei moderne).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu