vineri, 8 aprilie 2016

"Cele 500 milioane ale Begumei. Sarpele de mare", de Jules Verne

In "Cele 500 de milioane ale Begumei", un francez si un german mostenesc o suma colosala si fiecare incearca sa isi indeplineasca visul cu ajutorul ei: francezul construieste un oras ideal in SUA, Franceville, in care sunt tot felul de inventii care fac usoara viata locuitorilor sai, iar neamtul face un oras-uzina de armament, Stahlstadt. Foarte interesant pentru ca vezi astfel cum isi inchipuiau stramosii nostri de acum peste 100 de ani un oras ideal ;-)

Tare si ca daca vezi cursul actiunii, iti dai seama ca Jules Verne anticipeaza incredibil de bine cele doua razboaie mondiale, atat ca mod in care s-a ajuns la ele cat si pe partea de armament folosit. Ca de obicei, a fost un mare vizionar. Dar aici as adauga si un "din pacate"...

"Sarpele de mare" este interesanta pentru ca Jules Verne iti descrie viata de pe o baleniera de acum 120 de ani. Cred ca este socanta pentru multi dintre noi, care reactionam imediat la un video pe fb cu animale maltratate. Lucrurile nu stateau asa in perioada respectiva, omul occidental al sfarsitului de secol XIX vedea natura aproape doar ca o sursa de crestere a nivelului de trai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu